Αντίφαση

pseudo-freedom

«Δεν πιστεύω τίποτα! Είμαι ελεύθερος», είπε μετά από ώριμη σκέψη. «Δεν ξέρεις τι σου γίνεται», λέω εγώ. Πρώτα απ’ όλα, πιστεύεις ότι είσαι ελεύθερος και άρα αντιφάσκεις. Την ελευθερία την ορίζουμε και την κατανοούμε από την απώλεια της. Κοινώς, δεν μπορείς να ξέρεις αν έζησες ελεύθερος σ’ αυτή τη ζωή, παρά μόνο όταν αυτή λάβει τέλος μία για πάντα. Τότε και μόνο τότε, θα είσαι σε θέση να κάνεις τον δίκαιο απολογισμό σου και να αποφανθείς αν και κατά πόσο η “πολύτιμη” ελευθερία σου παραβιάστηκε.

Κυρίως όμως, αυτό που δεν καταλαβαίνεις, είναι η ουσία της πίστης. Η πίστη είναι η πιο καλή δικαιολογία για να παραιτηθείς από την αβεβαιότητα της ζωής. Όταν δεν μπορείς να κατανοήσεις το νόημα και την αλήθεια της ζωής (αν υπάρχει τέτοια), βρίσκεις την εύκολη λύση στο να κατασκευάσεις μία δική σου αλήθεια. Και αυτό ονομάζεται πίστη. Αυτο φυσικά, από μόνο του δεν έχει τιποτε το μεμπτό. Ίσα ίσα που μπορεί να σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Και δεν γνωρίζω τίποτε άλλο σ’ αυτό τον κόσμο που να αξίζει περισσότερο. Κανείς όμως δεν μένει εκεί. Όλοι προσπαθούνε να δικαιολογήσουνε την πίστη τους με νύχια και με δόντια. Ακόμα χειρότερα, προσπαθούνε να αποδείξουνε την αλήθεια της. Κοινώς, προσπαθούνε να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι μέσα από την πίστη τους, κατέκτησαν την αλήθεια του κόσμου (αν υπάρχει τέτοια).

Και συ λοιπόν αγαπητέ μου φίλε, δεν διαφέρεις σε τίποτε από όλους εκείνους που περιφρονείς ως πιστούς. Και συ προσπαθείς να αποδείξεις την αλήθεια σου (ελευθερία) με νύχια και με δόντια. Άσε που η αλήθεια δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη να αποδείξει τον εαυτό της. Το λοιπόν, η Ακινησία είναι ελεύθερη, εσύ και γω είμαστε χαμένοι στο διάστημα. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ το παραδέχομαι…

Προηγούμενο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: