Ο Τεχνικός Γρίφος

the-rope-complex

Ο σημερινός γρίφος έχει να κάνει με μία από τις μεγαλύτερες εμμονές μου. Τον χρόνο!

Ο τεχνικός γρίφος: Έχετε στη διάθεση σας δύο σχοινιά αγνώστου μήκους και έναν αναπτήρα (γεμάτο!). Τα σχοινιά τα βρήκατε μέσα σε μία συσκευασία που σας πληροφορούσε ότι καίγονται απ’ άκρη σ’ άκρη σε μία ακριβώς ώρα. Παρ’ όλα αυτά, καίγονται εν γένει ανομοιόμορφα, τόσο εσωτερικά, όσο και μεταξύ τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το μισό του πρώτου σχοινιού να καίγεται σε 43 λεπτά (και άρα το υπόλοιπο σε 17 λεπτά) ενώ του δεύτερου σε 28 λεπτά (και άρα το υπόλοιπο σε 32 λεπτά) κοκ. Το ζητούμενο εδώ είναι απλό: Πώς μπορείτε να μετρήσετε με εξαιρετική ακρίβεια, 45 λεπτά της ώρας?

Και μη μου πείτε θα κοιτάξω το ρολόι μου, το κινητό μου ή θα πάρω το 141… (Τα ‘χουμε πει αυτά!)

(Σημείωση: H πρώτη σωστή λύση διατυπώθηκε από τον Βαγγέλη και υπάρχει στα σχόλια)

Advertisements

11 Σχόλια

 1. Βαγγέλης said,

  Απρίλιος 19, 2009 στις 11:02 πμ

  Ανάβουμε το πρώτο σχοινί και από τις δύο μεριές ενω το δευτερο μόνο από την πρώτη. Μόλις καεί το πρώτο σχοινί ανάβουμε και την δευτερη μεριά του δευτερου σχοινιού. Μόλις καεί και αυτό έχουν περάσει 45.

  Duncan η λύση που προτείνεις στον τέταρτο γρίφο(δηλαδή τον πρώτο της δευτερης τριάδας) μήπως έχει κάπως έτσι;; : τοποθετούμε τις 9 μπάλες σε έναν πίνακα 3*3 και ζυγιζουμε δευτερη και τρίτη γραμμή και μετά δευτερη και τρίτη στήλη. Ανάλογα με τον δυνατό συνδιασμό των αποτελεσμάτων (και με την βοήθεια τρίτου ζυγίασματος γιατί αφήσαμε μία μπάλα έξω) πρέπει να βγαίνει κάτι…

 2. Duncan said,

  Απρίλιος 19, 2009 στις 11:47 πμ

  Πρώτο post, δυναμικές απαντήσεις!

  Τεχνικός Γρίφος: Άψογα! Η ιδέα είναι ότι αν ένα σκοινί το ανάψεις και από τις δύο μεριές θα καεί στο μισό χρόνο… 😉

  4ος Γρίφος με τις μπάλες: Η ιδέα σου είναι σωστή! Χρειάζεται μια-δύο πινελιές σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις και είσαι ωραίος… Η βασική (μικρή) λεπτομέρεια που απομένει να απαντηθεί είναι η εξής: Κάθε μία από τις 36 (= 9 ανά 2) πιθανές τοποθετήσεις των ελαφριών μπαλών στον πίνακα δίνει ένα ζεύγος απαντήσεων (που προκύπτει από τις δύο ζυγίσεις που προτείνεις). Το ερώτημα είναι αν περισσότερες από μία τοποθετήσεις είναι πιθανόν να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα. (Δηλαδή αν η συνάρτηση που ορίσαμε παραπάνω είναι 1-1). Αν όχι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα την 3 ζύγιση για να κάνουμε το ξεκαθάρισμα. (Δε λέω παραπάνω, είσαι σε πολύ καλό δρόμο!)

  Μόλις ξεκαθαρίσεις και αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, πόσταρε τη λύση κάτω από το εν λόγω πρόβλημα για να γραφτείς στο Hall of Fame!

 3. Βαγγέλης said,

  Απρίλιος 19, 2009 στις 12:12 μμ

  πραγματι, η συνάρτηση δεν είναι 1-1, η χρήση του τρίτου ζυγίσματος θα θυμίζει ερώτηση τύπου »πώς από με μία δοκιμή ξεχωρίζω μία πιο βαριά μπάλλα απο δυο άλλες πιο ελαφριές» διότι στις προσπάθειες μου κατέληγα σε τριάδα μπαλών ( για την ακρίβεια σε 2 δυάδες μπαλών με κοινη μία μπαλα) που θα »κρύβουν» τις 2 μπάλες που ζητάμε. Αυτό είναι ευκολο-συγκρίνω αυτές για τις οποιες έχω αμφιβολιες… 😉

  Duncan το site είναι σωτήριο! Εχεις και χαιρετίσματα απο Γιώργο Γκικόπουλο (κάνουμε μαζί μεταπτυχιακό στο Λονδίνο)

 4. Duncan said,

  Απρίλιος 19, 2009 στις 12:29 μμ

  Υπάρχει και μία άλλη κρίσιμη περίπτωση: Τι θα συμβεί αν ισορροπήσουν και οι δύο σου ζυγίσεις? Πόσες πιθανές τοποθετήσεις θα έχεις τότε? Πώς θα κάνεις το ξεκαθάρισμα? (H αντιμετώπιση εδώ είναι λίγο διαφορετική)

  Τι κάνει κι αυτή η μορφή ο Γιώργος? Όλα καλά? Έχω πάρα πολύ καιρό να μιλήσω μαζί του… Να μεταφέρεις οπωσδήποτε και τους δικούς μου χαιρετισμούς!

 5. Βαγγέλης said,

  Απρίλιος 19, 2009 στις 12:40 μμ

  Σωστός ! είχα ξεχάσει την περίπτωση όπου τα δύο πρώτα ζυγίσματα καταλήγουν σε ισορροπία. Τότε φαίνεται να έχω 3 λύσεις στις θέσεις [(2,1) (3,1)] ή [ (1,2) (1,3)] ή [(2,2) (3,3)] .

  Συγκρίνω τις μπαλες στις θέσεις (1,2) και ( 2,1) και καταλήγω σε αποτέλεσμα.

 6. Duncan said,

  Απρίλιος 19, 2009 στις 12:43 μμ

  Σου ξέφυγε η [(2,3) (3,2)] 🙂

 7. Duncan said,

  Απρίλιος 22, 2009 στις 11:49 μμ

  Βαγγέλη αυτό δεν το πα για να σε αποθαρρύνω! Το ‘πα για να μου πεις: «Ε σιγά! Τότε θα κάνουμε αυτό…» Είσαι κυριολεκτικά ένα βήμα (μία ζύγιση!) πριν απο την επίλυση του γρίφου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ζυγίσεις κάποιες από αυτές τις 8 μπάλες με κατάλληλο τρόπο, ώστε να βρεις την ελαφριά.

  Επίσης, το γεγονός ότι έχεις 4 υποψήφιες δυάδες σημαίνει ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτείς έξυπνα τις 5 ( > 4 ) πιθανές ενδείξεις της ζυγαριάς…

 8. Βαγγέλης said,

  Απρίλιος 24, 2009 στις 1:59 πμ

  Φίλε Dunkan δεν είχα προσέξει την δευτερη σημείωση στην σελίδα που πρωτοδημοσιευσες την δευτερη τριαδα των γρίφων ! Τώρα το κατάλαβα που μιλησες για 5 δυνατές ενδείξεις ζυγαριάς ! Τα είχα παίξει ρε συ ! Δεν έβρισκα τί να κάνω μόνο με 3 ενδείξεις !

  Θα ζυγίσουμε τις μπαλλες της πρώτης στήλης (της οποίας η πρώτη μπάλλα σιγουρα δεν είναι ελαφρια) με τις μπαλλες στις θέσεις (2,2) (2,3) και ( 3,2) . Αν έχουμε ισορροπία τότε οι 2 ελαφριες είναι στις θέσεις (2,1) και (3,1) . Αν γύρει το πρώτο μέρος της ζυγαριας τότε η λύση είναι η (1,2) και (1,3) ενώ αν γύρει το δευτερο μέρος τότε η λύση είναι η ( 2,2) και ( 3,3) σε περίπτωση που έχουμε ελαφρια κλίση , ενώ αν έχουμε έντονη λύση θα είναι η (2,3) και ( 3,1)

  Ο γρίφος με τα καπέλα πρέπει να μετρά πολύ !

 9. Duncan said,

  Απρίλιος 24, 2009 στις 2:07 πμ

  Σωστός! (Παρενέβην ελαφρώς στο σχόλιο σου και διόρθωσα ένα μικρό τυπογραφικό – ελπίζω να μην σε πειράζει 😉 )

  Το φοβήθηκα πάντως ότι κάποια υπόθεση δεν είχες λάβει υπόψιν σου…

  Η λύση σου μεταφέρθηκε με copy paste στο αντίστοιχο post και θα μπεις φυσικά στο Hall of Fame!

  Όσο για το γρίφο με τα καπέλα, αξίζει πολύ! Αυτός, και εκείνος του Σαδιστή βασιλιά και της Kim που παραμένουν άλυτοι!

 10. michael p said,

  Οκτώβριος 22, 2014 στις 11:40 πμ

  κατι μου λειπει απο τον τεχνικο γριφο

 11. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ said,

  Ιουνίου 5, 2016 στις 3:27 πμ

  Αν το 1/4 της μίας άκρης του σχοινκάνει 50 λεπτά να καεί και το υπόλοιπο 3/4 από την άλλη άκρη 10 λεπτά, πως θα μετρήσεις τα 30 λεπτά?????


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: